SAY IT IN FRENCH!

SAY IT IN FRENCH!

Ranskan kielen kurssitarjonta on syksyllä runsaimmillaan pääkaupunkiseudulla.

Suomeksi - Say it in French !Jos syksy päättääkin kesän, on se samalla myös monen uuden asian alku. Syksyllä aloitetaan usein uusi harrastus, joka monesti on vieraan kielen oppiminen tai vanhan kielitaidon petraaminen. Aikuisopiskelu on Suomessa suosittua ja kurssitarjonta sen myötä monipuolista.

Erilaisilla ranskankursseilla voi esimerkiksi harjaannuttaa puhekieltä, paneutua kielioppiin, syventyä maan kulttuuriin tai valmistautua vaikkapa ranskalaiseen työelämään ja tapakulttuuriin. Ranskaa voi opiskella myös sähköpostikursseilla tai netissä Yleisradion tarjoaman materiaalin avulla. Ranskan intstituutissa ja Arbiksessa on tarjolla jopa yhteisiä ranskankursseja lapsille ja aikuisille!

Ranskan instituutti Suomessa – Institut Français de Finlande

Ranskan instituutti on tunnustettu ja laadukas kielikurssitarjoaja Kaapelitehtaalla. Instituutti tarjoaa ympäri vuoden yleiskielen kursseja vasta-alkajista edistyneisiin, lauantaikursseja lapsille, kokkauskursseja ja viininmaisteluiltoja, mielenkiintoisia keskustelu- ja teemakursseja, viikonlopun intensiivikursseja ja verkko-opetusta. Lisäksi se on Suomen ainoa koekeskus, jossa voi suorittaa Ranskan opetusministeriön kansainvälisiä ja virallisia kielitutkintoja, kutenDelf/Dalf/TCF-kielikokeita ja käydä niihin valmistamia valmennuskursseja.

Instituutti järjestää myös räätälöityä koulutusta yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille. Instituutin opettajat puhuvat äidinkielenään ranskaa ja opiskelu tapahtuu tehokkaissa 5–15 hengen pienryhmissä. Instituutin kielikursseilla opiskelee vuosittain noin 1000 oppilasta.

Yhteydenotot ja tiedustelut: www.france.fi cours@france.fi

Työväenopistot

Ranskankielen kursseja tarjotaan ympäri Suomea paikallisissa työväenopistoissa.  Syyslukukausi niissä alkaa 7.syyskuuta alkavalla viikolla ja se päättyy joulukuun alussa. Opetusta on kerran viikossa ja tavallisesti kaksi 45 minuutin mittaista tuntia peräkkäin. Lukukauteen mahtuu näin n. 12 opetuskertaa, yhteensä 24 tuntia. Kurssien hinnat vaihtelevat kahdeksasta eurosta n. 50 euroon, mutta tarjolla on myös muutamia täysin maksuttomia luentoja. Kursseista saavat mm. eläkeläiset ja työttömät 50 prosentin alennuksen.

Helsingin työväenopistossa alkaa jopa kymmenen erillistä ranskan alkeiskurssia. Opetusta on myös ranskaa useamman vuoden opiskelleille ja kadonneita taitojaan kertaaville. Erikoiskursseilla, joita järjestetään myös tiiviinä viikonloppupakettina, on mahdollisuus kerrata verbejä, oppia ääntämään kauniisti tai vaikkapa harjoituttaa oppaan taitonsa ranskaksi sellaiselle tasolle, että kotikaupungin esittely ranskalaisvieraille luonnistuu ilman sanakirjaa. Pariisin tuntemustaan voi puolestaan kohentaa Kaapelitehtaalla lauantaina 14. marraskuuta ranskaksi pidettävällä mielenkiintoisella ja lisäksi maksuttomalla luennolla ”Paris Rive Droite”, jonka aiheena siis Pariisin oikean rannan historia ja tärkeimmät nähtävyydet.

Helsingissä Työväenopisto on jaettu erillisiin alueopistoihin ja toiminta on hajautettu eri puolille Helsinkiä. Sopivin kurssipaikka löytyneekin helposti kodin tai työpaikan läheisyydestä. Espoossa oma työväenopisto tarjoaa myös monipuolisen valikoiman eritasoisia ranskankursseja.

Arbis

Työväenopistot tarjoavat myös opetusta ruotsiksi ja näistä ruotsinkielisistä opistoista suurin on Helsingin Arbis, joka järjestää myös kiinnostavan valikoiman ranskankursseja. Yli 10-vuotiaille ruotsinkielisille lapsille, jotka eivät koulussaan voi opiskella ranskaa, on tarjolla aloittelijatason kielikurssi, jolle tervetulleita ovat myös lapsen vanhempi tai muu läheinen aikuinen, joka haluaa myös oppia kieltä. Ranskaa jo jonkin verran osaavat voivat osallistua suositulle kurssille ”Kiosque”, jossa keskustellaan ajankohtaisista aiheista ranskalaisten sanoma- ja aikakauslehtien avulla; edistyneet voivat puolestaan paneutua ranskalaisiin nykydekkareihin kurssilla ”Pour les amis du polar”.

Kansalais- ja aikuisopistot

Helsingin aikuisopisto on yksi maamme suurimmista kansalaisopistoista, jonka syysohjelmistoon kuuluu tänä vuonna jopa 16 eri kielen opetusta. Kurssit ovat edullisia, joskin hieman hintavampia kuin työväenopistoissa.

Töölössä sijaitseva opisto tarjoaa Yleisen kielitutkinnon ja EU:n tavoitetasojen mukaan luokiteltavia kursseja perustasosta ylempään keskitasoon. Kurssitarjontaan kuuluu mm. intensiivikurssi, jossa tutustutaan Ranskaan opiskelu- ja työskentelymaana. Sillä perehdytään mm. sähköposti- ja puhelinkieleen ja opitaan tuntemaan miten tehdä ranskalainen ansioluettelo. Ranskan keskustelutunteja aikuisopistossa pidetään tiistai- ja keskiviikkoiltaisin.

Myös Tikkurilassa sijaitseva Vantaan Aikuisopisto järjestää perinteisesti ympäri vuoden ranskankursseja.

Toimelan opisto on yksityinen kansalaisopisto Etelä-Helsingissä. Opiston syyslukukausi alkaa 14. syyskuuta ja päättyy joulukuun alussa. Toimelan rehtori, ranskankielen opettaja Minna Prunnila lupaa opiston ohjelmistoon jälleen kattavan ranskankurssitarjonnan. Tasoja on viisi ja kurssit pidetään Punavuorenkadulla sijaitsevassa Snellmanin koulussa.

Alppiharjussa Kalliolan yksityisessä kansalaisopistossa opiskellaan myös vireästi ranskaa. Kalliolan kursseista mainittakoon erityisesti sähköpostikurssit, joille voi ilmoittautua ympäri vuoden ja näin myös kurssin voi aloittaa milloin tahansa. Kurssin voi suorittaa omaan tahtiin 12 kuukauden aikana. Tasoja e-kursseilla on kaksi: 3-4 vuotta tai 4-5 vuotta kieltä opiskelleille.

Työväen Akatemiaan uravalintaa kypsytellessä

Koulunsa päättäneet nuoret voivat hyödyntää välivuotensa esimerkiksi suorittamalla kursseja, jotka voi myöhemmin hyödyntää osana tutkintoa. Kauniaisissa sijaitseva Työväen Akatemia on yleissivistävää, yliopiston perusopetusta tarjoava kansanopisto. Opetus painottuu siellä yo-tutkinnon jälkeiseen ensimmäisen opiskeluvuoden opintojen ohjaamiseen. Ranskaa voi Akatemiassa opiskella pääkielenä. Vaatimuksena on lukion lyhyt oppimäärä tai noin kolmen vuoden opinnot. Kursseille voi hakea myös lukukausittain. Syyslukukausi alkoi 31.8. ja 4.1.2010 alkavalle kevätlukukaudelle voi hakea aina 11.12.2009 saakka.

Avoimet yliopistot ja YLE

Suomessa ei ole yhtä erillistä avointa yliopistoa, vaan lähes kaikki (19/20) suomalaiset yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta. Ranskaa voi opiskella tänä syksynä avoimessa yliopisto-opetuksessa ainakin Joensuussa ja Vaasassa.

Suomen Yleisradio on tunnettu maailmalla erinomaisista kieliohjelmistaan ja jos ne perinteisestä televisiosta vähenevät, on nettiin siirretty suuri osa menneiden vuosien suosikkikielisarjoista, mm. Pique-nique -kurssista. Yleisen oppimissivuston (oppiminen.yle.fi/kielet/ranska) lisäksi kieliohjelmia löytyy myös ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvia nuoria varten kootulta sivustolta (abitreenit.yle.fi). Abitreeneissä harjoitellaan puheen ja tekstin ymmärtämistä ja tehdään lauserakenteiden ja sanaston harjoituksia. Kielten nettisivuilla on lisäksi ranskankielisiä videoita ja etälukion ranskan mp3-kurssi.

Ensi vuonna ranskan opiskelua voi seurata myös Yle Teemalta, jossa alkaa tänä syksynä kuvattava sarja Talo Ranskassa.

Tehokurssit kielikouluissa

Yritysten työntekijöiden kielikoulutuksiin erikoistuneet kansainväliset kielikoulut ottavat myös yksittäisiä oppilaita. Helsingin keskustassa sijaitseva Berlitz on auki ympäri vuoden, myös kesäisin, kahdeksasta kahteenkymmeneen viikonloppuja lukuunottamatta. Opetus tapahtuu tehokkaasti pienryhmissä, mutta Berlitz pystyy kurssittamaan myös etäopiskelijoita netin välityksellä.  Kielikoulun palvelut maksavat, mutta opetus onkin sitten käsityönä opiskelijan vaatimuksia varten tehty.

Toinen kansainvälinen kielikoulu, EF, keskittyy myös työelämälähtöisiin kursseihin, joihin kuuluu niin teho- ja yksityisopetusta kuin kokonaisia yrityksille räätälöityjä kursseja. EF:n tarjoaa lisäksi opetusta ympäri maailmaa sijaitsevissa kielikouluissaan. Yrityksille EF tarjoaa ranskan tehokursseja varsin miellyttävissä ympäristössä, nimittäin Nizzassa ja Pariisissa.

LISÄTIETOJA RANSKANKURSSEISTA:

Ranskan instituutti: http://www.france.fi/category/helsinki-fi/ranskan-kielikurssit/?lang=fi

Helsingin suomenkielinen työväenopisto: www.hel.fi/tyovaenopisto

Arbis:  www.hel2.fi/arbis

Espoon työväenopisto: www.espoo.fi/tyovaenopisto

Turun suomenkielinen työväenopisto: www.tkukoulu.fi

Tampereen suomenkielinen työväenopisto: www.tampere.fi/top

Vantaan aikuisopisto: www.vantaa.fi

Helsingin aikuisopisto: www.helsinginaikuisopisto.fi

Toimelan kansalaisopisto: www.toimela.fi

Kalliolan kansalaisopisto: www.kalliola.fi

Työväen Akatemia: www.akatemia.org

Avoin yliopisto-opiskelu: www.avoinyliopisto.fi

Yleisradion opetussivustot:

oppiminen.yle.fi/kielet/ranska

abitreenit.yle.fi

BERLITZ www.berlitz.fi

EF www.ef.com